Uključite se u projekt – prijavite se na besplatnu radionicu za odgojitelje!

4. travnja 2022.

Uključite se u projekt – prijavite se na besplatnu radionicu za odgojitelje!

U suradnji s edukativnom platformom Mliječni zub, organiziramo radionice za odgojitelje i stručne suradnike na temu rodne ravnopravnosti

S rodnom pristranošću i stereotipima djeca se susreću već od najranije dobi. To potencijalno oblikuje njihove stavove i uvjerenja koja dalje utječu na razvoj njihovih međuljudskih odnosa, odabira profesije i odnosa sa samim sobom. Upravo zato, već u vrtiću, uloga odgojitelja i odgojiteljica u otklanjanju rodnih predrasuda i stereotipa može biti presudna. Vlastitim osvještavanjem rodnih stereotipa i usvajanjem strategija za njihovo suzbijanje, odgojitelji i odgojiteljice, ali i stručni suradnici u odgojno-obrazovnim ustanovama, mogu u velikoj mjeri pomoći djeci da razviju svoj vlastiti identitet, samosvijest i otkriju vlastite sposobnosti, bez obzira na spol.

Projektu Jednakost IN – stereotipi OUT je cilj unaprijediti sposobnost obrazovnih djelatnika da potaknu djecu da slobodno razvijaju vlastite interese i sposobnosti te da kasnije biraju zanimanje u skladu s njima, a ne da budu ograničeni društvenim očekivanjima za osobe njihovog spola. Želimo i omogućiti da djevojčice, jednako kao dječaci prepoznaju STEM (znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku) kao područje budućeg profesionalnog interesa.

STEREOTIPNO ponašanje: Dječaci bi se trebali igrati automobilima, djevojčice lutkama.
NESTEREOTIPNO ponašanje: Dječaci i djevojčice igraju se igračkama koje sami odaberu.

Tijekom projekta razvili smo čitav niz obrazovnih materijala koji se mogu koristiti u nastavi, ali i u obrazovanju samih nastavnika/nastavnica i odgajatelja/odgajateljica. Najvažniji od njih su radionice za odgojitelje i nastavnike te pripadajući priručnik o otklanjanju stereotipa, koji se može pronaći na ovoj mrežnoj stranici.

Projekt provodi Institut Zaposlena mama u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Asocijacijom AFA, a financira ga Europska komisija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“. Službenu brošuru projekta možete preuzeti ovdje.

Prijavite se na online radionicu 11. ili 12. travnja!

U skladu s provođenjem europski financiranog projekta Jednakost IN – stereotipi OUT, u suradnji s edukativnim projektom Mliječni zub, organizirana je online radionica namijenjena odgojiteljima u hrvatskim vrtićima.

Radionica za cilj ima da sudionici usvoje osnovnu terminologiju, da ih se osvijesti o rodnim stereotipima te da usvoje strategije za suzbijanje stereotipa. Kroz interaktivnu diskusiju, na radionici će se raditi na praktičnim primjerima iz prakse, a sudionici će proći kroz sve edukativne materijale projekta i naučiti kako ih koristiti dalje u obuci koju će i sami kasnije provoditi.

Radionice se održavaju u trajanju od dva i pol sata i provode se u online formatu. Radionice za odgojitelje u vrtićima održat će se 11. i 12. travnja 2022. u 17:30 sati putem Zoom aplikacije. Voditeljica radionica je Lana Kihas, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odgojiteljica-mentorica i koordinatorica programa Mliječni zub.

Prijavite se i vi za sudjelovanje na ovoj radionici te unaprijedite svoje djelovanje u otklanjanju stereotipa kod djece rane i predškolske dobi!

Prijaviti se možete putem ovog online upitnika, najkasnije do 8. travnja.