Održane radionice za nastavnike ‘Jednakost IN – Stereotipi OUT’

11. studenoga 2022.

Održane radionice za nastavnike ‘Jednakost IN – Stereotipi OUT’

Credits: Julia M. Cameron/Pexels

U listopadu smo održali čak tri radionice za nastavnike i nastavnice, te stručne suradnike i suradnice o tome kako prepoznati nesvjesnu pristranost kod sebe i drugih, te kako na nju najbolje reagirati. 

Radionice su održane pod stručnim vodstvom Jasne Dumičić, prof. psihologije koja ima preko 20 godina iskustva u području razvoja i edukacije odraslih.

Cilj radionica je obučiti i motivirati polaznike i polaznice da budu nositelji promjena u svojim školama. Kroz program, oni usvajaju temeljna znanja o sterotipima, osviještavaju vlastite rodne stereotipe, nesvjesne pristranosti i očekivanja od rodnih uloga, te uče kako primjeniti strategije za suočavanje s njima u svakodnevnim situacijama. Nakon radionice, oni će moći koristiti edukacijske materijale u vlastitom radu s kolegicama i kolegama, roditeljima i djecom.

Nastavnici i nastavnice, te stručni suradnici i suradnice imaju značajan utjecaj na način na koji djeca razvijaju ideje o tome što se očekuje u odnosu na osobe njihovog spola, što kasnije može utjecati na njihovu sliku o svojim sposobnostima, na izbor obrazovanja, zanimanja i karijere. Upravo zbog toga, važno je informirati i educirati obrazovne stručnjake i stručnjakinje, te otkloniti utjecaj rodnih stereotipa iz učionica.

Ovaj program smo već uspješno proveli u preko 45 škola u Hrvatskoj, uz sudjelovanje preko 500 polaznika i polaznica. U srpnju smo na konferenciji Agencije za odgoj i obrazovanje održali radionicu na kojoj je sudjelovalo 300 nastavnika i nastavnica. Radionica je tom prilikom pozitivno ocijenjena od 97% polaznika i polaznica, od kojih je 86% dalo ocjenu odličan.

Budite i vi dio promjene! Prijavite se na sudjelovanje u radionici na našu email adresu: kindle.equality@gmail.com

Pobudimo Jednakost i stvorimo škole za buduće generacije!