Održane radionice za nastavnike OŠ Vjekoslav Parać iz Solina

24. studenoga 2022.

Održane radionice za nastavnike OŠ Vjekoslav Parać iz Solina

Bilo nam je izrazito zadovoljstvo održati još jednu radionicu na temu rodne ravnopravnosti, ovog puta za nastavnike i nastavnice, te stručne suradnike i suradnice OŠ Vjekoslav Parać iz Solina. Ujedno je to i prva škola s juga Hrvatske koja sudjeluje u našem projektu ‘Pobudimo jednakost’. Radionicu smo održali u ponedjeljak 21.11.2022., uz pomoć naše suradnice Jasne Dumičić, profesorice psihologije.

Djelatnici škole su bili izrazito motivirani da naprave nešto po pitanju edukacije djece na temu rodne ravnopravnosti. Vidljivo je to iz činjenice da su sami osmislili, organizirali i provode projekt pod nazivom ‘Slavne žene’.

Kako piše na njihovoj web stranici: ‘Projekt ,,Slavne žene” školski je projekt koji će se provoditi tijekom cijele školske godine 2022./23. kroz izvannastavne aktivnosti učitelja predmetne i razredne nastave uz sudjelovanje stručnih suradnika. U projekt su uključeni učenici od 1. do 8. razreda. Učenici će kroz vođeni istraživački rad upoznati svjetske i hrvatske slavne žene i njihov doprinos društvu u različitim područjima (znanstvenice, umjetnice, sportašice, aktivistice…). Glavna ideja projekta polazi od toga da su učenici slabo upoznati s ulogom koju su pojedine žene imale i imaju u društvu. Stoga će kroz projektne aktivnosti imati priliku bolje se upoznati sa životima i djelima slavnih žena s ciljem osvještavanja rodne ravnopravnosti, prevladavanja stereotipa o ženama, jačanja samopouzdanja djevojčica kao i razvoja kreativnosti, novih kompetencija i vještina. U ovom projektu školi je partner Gradska knjižnica Solin koja će učenicima biti istraživačka baza, ali i mjesto prezentacije i diseminacije projektnih aktivnosti (izložbe, predavanja, završna prezentacija projekta)’.

Polaznici i polaznice radionice iz škole Vjekoslav Parać bili su vrlo zainteresirani za nastavne materijale s kojima su se upoznali, i rekli su nam da će im oni biti korisni u radu s učenicama i učenicima, s roditeljima, i s drugim kolegicama i kolegama. Osobito su pohvalili činjenicu da su situacije koje se koriste u radionici uzete iz stvarnog života, i prepoznatljive su svima koji rade i borave u školi.

Program „Pobudimo jednakost“ smo već uspješno proveli u preko 45 škola u Hrvatskoj, uz sudjelovanje preko 500 polaznika i polaznica. U srpnju smo na konferenciji Agencije za odgoj i obrazovanje održali radionicu na kojoj je sudjelovalo 300 nastavnika i nastavnica. Radionica je tom prilikom pozitivno ocijenjena od 97% polaznika i polaznica, od kojih je 86% dalo ocjenu odličan.

Budite i vi dio promjene! Prijavite se sa svojim kolegicama i kolegama za sudjelovanje u radionici na našu email adresu: kindle.equality@gmail.com

Pobudimo jednakost i stvorimo škole za buduće generacije!